top of page

Zijn Hond en kat vriend of vijand


Met een beetje handigheid kan je honden en katten goed aan elkaar laten wennen. In dit artikel een aantal handige tips en tricks voor een goed samenzijn.

Honden en katten zijn enorm verschillend van elkaar. Honden zijn trouwe begeleiders in het leven. Het zijn sociale roedeldieren welke bekend staan als de beste vriend van de mens. Dat komt doordat hun liefde eerlijk en onvoorwaardelijk is. Katten houden ook van mensen, maar ze houden nog meer van hun eigen vrijheid. Ze beslissing graag zelf. Honden volgen daarintegen trouw hun baasjes. Bij katten lijkt het er in veel geval meer op dat zij de mens opvoeden ipv andersom. Daarom zeggen we ook vaak dat honden een baas hebben en katten personeel.

Een bewegende kat versterkt het jachtinstinct bij honden. Een vluchtende kat met een dikke staart van angst en woede, achterna gezeten door een opgewonden hond zijn situaties die hondenbezitters vaak meemaken. Soms gebeurt het ook wel andersom. Echter kan een echte vriendschap ontstaan tussen honden en katten. Op weg naar dat doel moet je wel voorzichtig te werk gaan. Het samenvoegen van een hond en kat betekent vooral dat je geduldig moet zijn.

Altijd eerst het eerste kleine stapje na het andere

Omdat honden roedeldieren zijn, is het voor hen makkelijker om een nieuwkomer te accepteren dan andersom. Als je een volwassen kat introduceert in een huishouden met honden, is het handig om te weten of de kat in het verleden ooit negatieve ervaringen heeft opgedaan met honden. Ook weet je natuurlijk al of jouw hond katten meteen als aartsvijanden ziet. Voordat de grote dag aanbreekt, heb je al een kattenkamer ingericht voor je nieuwe huistijgertje, met lekkere slaapplaatsen, een kattenbak en voer- en waterbakjes. De kat moet zich op haar gemak voelen en zich in haar nieuwe omgeving langzaam thuis kunnen gaan voelen. Op deze manier, in hetzelfde huis maar nog wel van elkaar gescheiden, kunnen de dieren al een beetje wennen aan elkaar via hun lichaamsgeur.

Bij een eerste ontmoeting moet je vooral op één ding letten: jij moet rustig en ontspannen zijn. Jouw gemoedstoestand slaat namelijk makkelijk over op de dieren, zowel in positieve als negatieve zin. De kat moet in ieder geval voldoende ontsnappingsmogelijkheden hebben, zoals een hoge kast, een krabpaal of iets dergelijks. Houd onder geen beding de kat op de arm waarna je hem voor de neus van de hond houdt. De kat moet de hond volledig vrijwillig benaderen. Doe daarom je hond aan de hondenriem. Bij de eerste tekenen van spanning moet je de nieuwe huisgenootjes weer van elkaar scheiden. Bij de volgende poging gaat het vast en zeker beter. Als je hond zich rustig gedraagt, beloon hem dan uitbundig. Als hij echter gefixeerd blijft staren naar de kat, moet je hem afleiden met een spelletje. Wanneer je er een goed gevoel over hebt, kun je de riem gaan weglaten. En vergeet nooit beide partijen voor gewenst gedrag meteen te belonen.

Bepaal van tevoren je strategie

Wanneer een hond toetreedt tot een kattenhuishouden, kan het iets moeilijker worden. Maar ook voor deze samenvoeging hebben we handige tips en tricks voor je zodat de aanvankelijke scepsis van je huistijger al snel zal omslaan in een welwillend aanbod tot vriendschap. Allereerst moet je bij het uitkiezen van een geschikte hond voor jouw huishouden zeker weten dat het dier katten verdraagt. Als je een hond uit een asiel haalt, kunnen de medewerkers je meer vertellen over zijn gedrag naar katten toe. Feit blijft: jouw kat is een gewoontedier dat niet van verandering houdt. Laat je echter niet van slag brengen en vertrouw op jouw kennis van het karakter van je kat. Zorg ervoor dat je nooit (!) je kat het gevoel geeft dat hij minder belangrijk is geworden. Jaloezie mondt vaak uit in protestgedrag en je wilt natuurlijk niet riskeren dat jouw kleine diva onzindelijk wordt. Om dit risico vanaf het eerste moment te verkleinen, raden experts aan om een strategie te ontwikkelen waarmee de kat de aanwezigheid van de hond aan iets positiefs verbindt. Je kunt bijvoorbeeld de hond en kat beide met een aparte zachte doek aaien en deze doekjes regelmatig bij de voerplaats van de ander neerleggen. Zo leggen beide dieren de link tussen de geur van de ander en iets aangenaams: eten.

Bij de eerste persoonlijke ontmoeting geldt ook hier weer dat de kat zich te allen tijde moet kunnen terugtrekken op een plek die de hond niet kan bereiken. Besteed veel aandacht aan de kat en geef haar veel traktaties. Zo leert zij begrijpen: ‘Steeds als die nieuwkomer in de buurt is, krijg ik iets lekkers.” Enige vorm van jaloezie moet je op deze wijze meteen in de kiem smoren. Om zeker te zijn, moet je ook bij de eerste ontmoeting de hond aanlijnen.

Jonge dieren sluiten sneller vriendschap

Natuurlijk is het nog makkelijker als je een kat in huis hebt en je voegt daar een puppy aan toe. Ook het geslacht van je kat speelt een rol. Katers zijn over het algemeen verdraagzamer dan poezen. Desondanks heb je in alle gevallen voldoende geduld en doorzettingsvermogen nodig. Het kan natuurlijk zo zijn dat het ijs meteen op de eerste dag al gebroken is, maar het kan net zo goed gebeuren dat het een week of langer duurt voordat de eerste voorzichtige toenaderingspoging zich aankondigt. Ook als jouw pup geen gevaar is voor je kat, moet je hem toch eerst aanlijnen. Je hebt het ukkie dan beter onder controle en je kunt een ‘bestorming’ makkelijk voorkomen. Maar ook omdat een kattenkrabbel op de neus van je pup pijnlijk is en meteen een negatieve lading achterlaat. Leid hem zo nodig af met een spelletje, zodat de kat voor de pup even oninteressant is, en verwen je kat met aaien en lekkers.

Valt jouw keuze op een kitten? Ook dan zal de gewenningsfase thuis ongecompliceerder verlopen. Als je een typische gezinshond hebt die niet reageert als er een kat voorbijloopt, dan hoef je over het algemeen geen drama’s te verwachten. Bij de jachthond speelt de band tussen de baas en zijn trouwe begeleider een wezenlijke rol. Hoe sterker die band is, des te sneller kun je hem duidelijk maken dat het kitten ook rechten heeft in huis en dat het geduld moet worden.

Jouw moeite wordt uiteindelijk beloond

Als er in de beginfase slechts heel langzaam stapjes vooruit gezet kunnen worden, laat je dan niet ontmoedigen. Sommige dieren hebben nu eenmaal meer tijd nodig dan andere. Belangrijk is dat je je dieren de benodigde ruimte geeft om elkaar ongedwongen te kunnen benaderen. Jouw moeite zal dan absoluut beloond worden.

Stel je gewoon eens voor hoe jouw twee lievelingen relaxed naast elkaar eten, spelen en slapen, of hoe je kat spinnend met zijn neusje tegen de neus van je hond drukt. Wat jij je voorstelt, kan positief werken op de gemoedstoestand van je viervoeters. En wanneer hond en kat uiteindelijk vreedzaam tegen elkaar aan liggen op de bank, ben je apetrots op jouw dieren en neem je het hen niet kwalijk dat ze voor jou even geen plek meer hebben.

TIP: Belonen is een must

Om jaloezie te voorkomen, moet je het dier dat je eerst had nooit ‘verwaarlozen’ qua aandacht. Lekkers en veel lof helpen de viervoeters elkaars aanwezigheid als iets positiefs te ervaren.

TIP: Veel tijd geven

Katten hebben hun eigen zin. Dwing een kat dan ook nooit om kennis te maken met een nieuwe huisgenoot. Als de kat vindt dat de tijd rijp is, zal zij uit eigen beweging de hond gaan benaderen.

TIP: Jong geluk

Wanneer een pup en een kitten met elkaar opgroeien, blijft een levenslange vriendschap meestal niet uit.

De kleine rakkers gaan volledig onbelast op elkaar af en zijn alleen maar blij met een maatje om fijn mee te spelen en te kroelen.

TIP: Aan de riem

Een jonge hond leert zich snel aan te passen aan een oudere kat. Bij de eerste ontmoeting moet de hond aangelijnd worden. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page