top of page

Chip en Registratie

 

Waarom is Chippen & Registreren belangrijk

 

Op dit moment wordt van slechts 13% van de katten die in het dierenasiel terechtkomen, de eigenaar gevonden. Bij honden is dat gelukkig 6 maal zoveel. In 2013 kwamen ruim 35.000 katten in het dierenasiel terecht. Veel ‘binnenkatten’ worden niet gechipt, ‘omdat ze toch nooit buiten komen’. In de praktijk blijkt echter dat ook deze katten regelmatig vermist raken. Daarom is het advies: Chip je dier!

 

Vanaf juli 2004 is het verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren door middel van een chip (of een tatoeage). Via het chipnummer, dat in het dierenpaspoort wordt gezet, is het dier aan het paspoort gelinkt en kan gecontroleerd worden of het betreffende dier inderdaad gevaccineerd is en voldoet aan de invoereisen.

 

Om malafide hondenhandel beter te kunnen bestrijden heeft het Ministerie van Economische zaken beslist dat alle honden die op of na 1 april 2013  in Nederland  worden geboren binnen 7 weken moeten worden gechipt. Voor honden die vanuit het buitenland Nederland worden ingevoerd was die verplichting er al.

 

Daarnaast verplichten de meeste dierzorgverzekeringen een chip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe werkt Chippen & Registreren

 

Via de chip is uw huisdier aan u gelinkt door middel van een chipnummer. Als uw vermiste huisdier gevonden wordt, kan het chipnummer worden uitgelezen door iedere dierenarts of een medewerker van de dierenambulance en dierenasiel, door middel van een chipreader. Het chipnummer dat op de chipreader verschijnt is eenvoudig op te zoeken op internet. Op de site van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren zijn chipnummers en de daaraan gekoppelde persoonlijke gegevens van de eigenaar geregistreerd, er zijn ook nog andere databanken voor chipnummers. Op deze manier kan de eigenaar eenvoudig achterhaald worden en met zijn of haar huisdier worden herenigd. Het is dus erg belangrijk om uw gegevens up to date te houden. Meer informatie kunt u vinden op de website chipjedier.nl

 

Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier en de bijbehorende registratie nog kloppen.

 

Wat doet de dierenarts

 

Door middel van een naald wordt een metalen chip onder de huid gebracht, tussen de schouderbladen. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Daarna wordt met de chipreader gecontroleerd of de chip op zijn plaats zit. U wordt gevraagd uw adresgegevens, telefoonnummers en de gegevens van uw huisdier in te vullen op het Chipregistratieformulier. Dit wordt door ons opgestuurd naar de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Na 2 weken zijn de gegevens opvraagbaar op internet, binnen een maand krijgt u een hiervan een schriftelijke bevestiging thuisgestuurd, samen met een mutatieformulier, dat u op kunt sturen wanneer uw persoonlijke gegevens wijzigen. Er is ook de mogelijkheid om uw dier zelf te registreren, u krijgt een folder mee waarin dit duidelijk uitgelegd wordt.

 

Is chippen pijnlijk

 

De meeste dieren reageren nauwelijks op de naald waarmee de chip onder de huid wordt gebracht. Het komt voor dat een dier erg gespannen is en wel een pijnreactie geeft, dit is maar zeer kort, en u zult zien dat uw dier de pijn weer snel vergeten is. Als uw dier toch onder narcose moet voor bv een castratie, sterilisatie of gebitsbehandeling dan raden wij aan om de chip dan in te brengen. Als het dier onder narcose is voelt het uiteraard niets van de chip inbrengen.

 


dierenartsdenbommel.nl   dierenarts-holistisch.nl   dierenartskomtaanhuis.nl    acupunctuur-voordieren.nl

holistisch,dierenarts,den bommel,dierenartsenpraktijk,goeree overflakkee,acupunctuur,dierenarts aan huis,dierenkliniek,dierenartsenpraktijkoudetonge,dierenkliniekgo,goededierenarts,dierenartspraktijk,dryneedling,  Achthuizen,Den Bommel,Dirksland,Goedereede,Herkingen,Melissant,Middelharnis,Nieuwe-Tonge,Ooltgensplaat,Ouddorp,Oude-Tonge,Sommelsdijk,Stad aan 't Haringvliet,Stellendam,Willemstad,Heijningen,klundert
holistisch,dierenarts,den bommel,dierenartsenpraktijk,goeree overflakkee,acupunctuur,dierenarts aan huis,dierenkliniek,dierenartsenpraktijkoudetonge,dierenkliniekgo,goededierenarts,dierenartspraktijk,dryneedling,  Achthuizen,Den Bommel,Dirksland,Goedereede,Herkingen,Melissant,Middelharnis,Nieuwe-Tonge,Ooltgensplaat,Ouddorp,Oude-Tonge,Sommelsdijk,Stad aan 't Haringvliet,Stellendam,Willemstad,Heijningen,klundert
bottom of page