top of page

Operaties

 

 

Alle operaties die worden uitgevoerd hebben als doel uw dier beter te maken en/of een gezonder en aangenamer leven te geven.
Ik als dierenarts zal uw huisdier van de beste zorg voorzien.

 

U heeft een afspraak gemaakt voor uw huisdier.

 

Hieronder staan een aantal punten waar u rekening mee moet houden voordat u uw dier brengt:

Het is noodzakelijk dat uw dier nuchter binnenkomt.


Dit houdt in dat uw dier tenminste 12 uur voor de afspraak geen eten meer mag (wel water). Door de narcose kan uw huisdier misselijk worden en gaan braken. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer uw dier verdoofd is, het kan dan stikken in het voer dat ie uitbraakt. Zodoende vragen wij van u dat uw dier nuchter is.

Dit geldt niet voor konijnen en knaagdieren! Zij mogen juist niet nuchter zijn i.v.m. een afwijkende darmwerking.
Zorg dat uw huisdier behandeld is tegen wormen en vlooien voordat hij/zij binnenkomt.
Laat uw hond goed uit voordat u hem brengt, maar laat hem niet teveel inspanning verrichten (houd hem aan de lijn).
Breng uw dier in een reismand of aan een stevige riem met een goed sluitende halsband.
Laat uw telefoonnummer bij ons achter en zorg dat u bereikbaar bent op het opgegeven nummer.
Mocht uw dier gedragsveranderingen vertonen of een lichamelijke klacht hebben (denk hierbij aan braken, diarree, veel drinken, etc.), meldt dit dan zo snel mogelijk, het kan zijn dat de operatie moet worden uitgesteld.

 

De Operatie

 

De dierenarts zal eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren, alvorens uw dier te verdoven, ook wordt uw dier gewogen.
Indien nodig kan er een pre-anaesthetisch bloedonderzoek gedaan worden om te kijken hoe de orgaan functie is bij uw dier. Hierna kan de dierenarts zijn narcose middel eventueel aanpassen naar gelang de afwijkende bloedwaarden.
Nadat de verdoving toegediend is, en het dier onder narcose ligt wordt het voorbereid op de operatie dmv van scheren, wassen en desinfecteren. Tevens krijgt het dier, indien nodig, door middel van een injectie antibiotica, ontstekingsremmer en pijnstilling toegediend om het herstel na de operatie te bevorderen.
Na de operatie zal uw dier een injectie krijgen waardoor hij weer rustig wakker wordt.
Uw huisdier zal na de operatie een tijdje in de recovery room/uitslaap-kamer verblijven totdat hij/zij weer helemaal wakker is. De dierenarts zal u na afloop opbellen om af te spreken hoe laat u uw dier weer op kunt halen, of dat spreken we af als u het dier komt brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazorg thuis

 

Het is erg belangrijk dat u uw dier goed in de gaten kunt houden wanneer deze net thuisgekomen is.
Zorg ervoor dat hij/zij niet aan de wond/hechtingen gaat likken (u kunt eventueel een kraag of speciaal jasje komen ophalen bij de praktijk).
Indien nodig krijgt uw dier een antibioticakuur en pijnstilling mee naar huis. Beide kuren moeten helemaal worden afgemaakt.

Uw dier mag begin van de avond weer een kleine portie licht verteerbaar voer eten, als het niet wil eten is dat niet erg.
In de meeste gevallen zal uw huisdier binnen een dag weer gaan eten en drinken. Het kan zijn dat uw dier nog misselijk is van de narcose en moet braken of niet wil eten, dit moet de volgende dag wel weer over zijn. Ook kan het zijn dat als uw dier een gebitsbehandeling heeft ondergaan dat het wat bloed braakt, dit is niet erg, want dit is bloed uit de mond wat het dier heeft ingeslikt. 
 
Bij veel operaties wordt er onderhuids gehecht en hoeft u niet terug te komen op controle. Als er wel hechtingen zichtbaar zijn dan mogen deze na 10-1 dagen worden verwijderd. Hiervoor kunt u een afspraak maken op de dag van de operatie, de kosten hiervoor zijn bij de operatie in begrepen.

 

Let op: Als uw dier na de operatie niet wil eten of drinken, begint te braken of diarree heeft, of een natte, warme en rode wond krijgt (of bij twijfel),
Bel dan direct!

 

Anaesthesie

 

Vele factoren hebben invloed op de veiligheid van uw huisdier wanneer deze onder narcose is. Als uw dier anesthesie nodig heeft, wordt er allereerst een complete lichamelijke controle uitgevoerd door de dierenarts. Als er lange tijd geen bloedtest is gedaan bij uw huisdier, is een pre-anaesthetisch bloedonderzoek sterk aan te raden (maar niet verplicht). De uitslag van de bloedtest kan de dierenarts meer vertellen over de conditie van uw huisdier voordat hij/zij onder narcose gaat. Eventueel kan de dierenarts kiezen voor een ander anesthesie middel wanneer uit de bloedtest blijkt dat uw huisdier een niet goed functionerend orgaan heeft.

Anesthesie is voor elk dier verschillend en wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de waardes van de bloedtest, de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie ervaringen met uw huisdier. We beperken de hoeveelheid anesthesie zonder de pijnbestrijding te verminderen. Pijn medicatie en antibiotica worden altijd voorafgaand aan de operatie toegediend zodat ze direct al werkzaam zijn.

De lichaamstemperatuur wordt tijdens en na de operatie goed in de gaten gehouden, omdat hypothermie (ook wel onderkoeling genoemd) een groot risico is tijdens de operaties. Wij voorzien uw huisdier daarom tijdens de operatie van een speciale warmte mat. Ook na de operatie zullen zij op een warmte mat weer bij mogen komen
.

Pijnbestrijding

 

Uw huisdier voelt net zoals ons pijn en ongemakken. Het bestrijden van pijn heeft dan ook onze top prioriteit wanneer uw dier in hospitalisatie/opname is bij ons. Onze standaard procedure is gebaseerd op pijnbestrijding en we zijn toegewijd om dit ten alle tijden te verbeteren. We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in extra scholing door specialisten. Zij spraken over de laatste technieken en voordelen van pijnbestrijding. Wij beschikken daarom over verschillende groepen medicijnen om alle specifieke pijn-soorten te kunnen bestrijden. We willen uw geliefde huisdier voorzien van een pijnloos en stress-vrij leven (zowel thuis als in de praktijk).

Door acupunctuur te combineren met reguliere pijnstillers kan de pijn nog beter bestreden worden en zal er minder mediciatie nodig zijn.

Castreren kater

Als een kater 5 tot 6 maanden is, is een kater geslachtsrijp. Ons advies is om een kater vanaf 5 tot 7 maanden te laten castreren, hij is dan goed uitgegroeid. Mocht hij eerder gaan sproeien in huis, dan kan dit tijdstip vervroegd worden.

Redenen om te castreren

​Redenen om te castreren kunnen zijn:

  • minder kans op sproeigedrag;

  • urine ruikt minder sterk;

  • minder drang om te vechten met andere katten;

  • geen neiging om te gaan zwerven;

  • ongewenste drachtigheden voorkomen

  • Houd er wel rekening mee dat een gecastreerde kater makkelijker dik wordt. Geef een afgemeten portie voer, zodat hij niet teveel krijgt.

Procedure

​Op de afgesproken dag brengt u uw kater naar de parktijk. U dient ervoor te zorgen dat hij niet heeft gegeten sinds de vorige avond, wel gedronken natuurlijk. Hij wordt klinisch onderzocht en gewogen. Vervolgens krijgt hij pijnstilling en een narcose. Door middel van twee kleine sneetjes worden beide testikels verwijderd. De wond hoeft verder niet te worden gehecht. Na een uur is hij weer wakker genoeg om naar huis te gaan.

​Thuis

​Thuis laat u hem op een rustige plek bijkomen. Diezelfde dag mag hij alweer een beetje eten, mocht hij daar behoefte aan hebben. De volgende dag mag hij weer gewoon eten. Houd hem wel een paar dagen binnen.

Sterilisatie poes

Als een poes 5 tot 7 maanden is, wordt ze voor het eerst krols. Ons advies is dan ook om op die leeftijd te steriliseren, dit kan al vóór de eerste krolsheid gebeuren.

Redenen om te steriliseren

Redenen om te steriliseren kunnen zijn:

  • geen krolsheid;

  • geen baarmoederontstekingen;

  • geen ongewenste dracht;

  • hele kleine kans op melkkliertumoren op latere leeftijd.

  • Houd er wel rekening mee dat een gesteriliseerde poes makkelijker dik wordt. Geef een afgemeten portie voer, zodat ze niet te veel krijgt.

 

Procedure

Op de afgesproken dag brengt u uw poes naar de parktijk. U dient ervoor te zorgen dat ze niet heeft gegeten sinds de vorige avond, wel gedronken natuurlijk. Ze wordt klinisch onderzocht en gewogen. Vervolgens krijgt ze pijnstilling en een narcose. Door middel van een kleine snede in de buik worden beide eierstokken (ovaria) verwijderd. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze vergroot is. Dit is bij jonge dieren zelden het geval. Vervolgens wordt de wond met een onderhuidse hechting gesloten. Na een uur is ze weer wakker genoeg om naar huis te gaan.

 

Thuis

Thuis laat u haar op een rustige plek bijkomen. Diezelfde dag mag ze alweer een beetje eten, mocht ze daar behoefte aan hebben. De volgende dag mag ze weer gewoon eten. Houdt haar zeker 5 dagen binnen en rustig, dat wil zeggen springen zoveel mogelijk vermijden.

 

 

 


dierenartsdenbommel.nl   dierenarts-holistisch.nl   dierenartskomtaanhuis.nl    acupunctuur-voordieren.nl

holistisch,dierenarts,den bommel,dierenartsenpraktijk,goeree overflakkee,acupunctuur,dierenarts aan huis,dierenkliniek,dierenartsenpraktijkoudetonge,dierenkliniekgo,goededierenarts,dierenartspraktijk,dryneedling,  Achthuizen,Den Bommel,Dirksland,Goedereede,Herkingen,Melissant,Middelharnis,Nieuwe-Tonge,Ooltgensplaat,Ouddorp,Oude-Tonge,Sommelsdijk,Stad aan 't Haringvliet,Stellendam,Willemstad,Heijningen,klundert
bottom of page