Praktijk voor diergeneeskunde van gezelschapsdieren.
Tevens holistisch dierenarts voor gezelschapsdieren en paarden
Den Bommel
Goeree Overflakkee
Ik werk op afspraak
Dierenarts thuisservice
Acupunctuur
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur komt van de Latijnse woorden acus (= naald) en pungere (= steken). Het is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Apunctuur bestaat al meer dan 3000 jaar en wordt in China nog net zoveel toegepast als Westers geneeskunde.
Deze acupunctuurpunten zijn specifieke punten op het lichaam die bijna altijd gelegen zijn op de merideanen, dit zijn banen op het lichaam die in verbinding staan met alle lichaamsfuncties en de organen. Door deze merideanen stroomt de Qi, ook wel levensenergie genoemd. Door naalden te steken in de acpunctuurpunten te steken wordt de Qi beinvloed en zo ook de organen en het hele lichaam. Overigens kunnen deze punten ook worden beinvloed met laser, warmte (moxa), electrische stroom (electro-acupunctuur) en massage (acupressuur)
In de traditionele chinese geneeskunst gaat men er vanuit dat een ziekte wordt veroorzaakt door een disbalans in het lichaam. De behandeling richt zich erop om deze balans te herstellen.
Het grote voordeel van acupunctuur is dat het hele lichaam aangepakt wordt en dat het zo goed als geen bijwerkingen heeft en dat het uiterst veilig is. Ook is het bijna niet pijnlijk, de meeste dieren zullen misschien wat reageren op het prikken van de naaldjes, maar worden daarna erg ontspannen en vallen vaak in slaap.
Bij veel verschillende ziektes kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden, zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen.
Inmiddels wordt acupunctuur over de hele wereld toegepast bij zowel mens als dier. Het kan gecombineerd worden met westerse therapie, maar ook met bv. kruidentherapie, voedingstherapie, manuele therapie en fysiotherapie.
Hoe werkt acupunctuur?
Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt door het lichaam energie, de eerdergenoemde Qi. Verstoringen van die energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden (disharmonie patronen).
Circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam geven toegang tot de zogenaamde ‘meridianen’, de banen waarlangs de energie stroomt. Stimulatie van de juiste (combinatie van) punten brengt de energiestroom weer in balans, waardoor het lichaam beter in staat is om ziekten te overwinnen.
De westerse wetenschap heeft door middel van veel onderzoek aangetoond dat het stimuleren van acupunctuurpunten een groot aantal effecten teweeg kan brengen in het lichaam. Als we een acupunctuurpunt stimuleren wordt de doorbloeding verbeterd, bepaalde cellen worden gestimuleerd, en er komen stoffen vrij die een rol spelen bij bv ontsteking en wondgenezing. Ook beïnvloeden we direct het neurologisch systeem, deze prikkel wordt direct doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Afhankelijk van welk punt gestimuleerd wordt, worden er verschillende neurologische functies beinvloed. Hierdoor kunnen er weer allerlei stofjes vrijkomen, zowel in het zenuwstelsel als daarbuiten. Dit zijn bv. endorfines, cortisol, serotonine, oxytocine en dopamine. Deze stofjes kunnen bv een pijnstillende en onstekingsremmende werking hebben, ook kan de doorbloeding verbeterd worden en kramp opgelost worden. Ook werkt acupunctuur stimulerend op het immuunsysteem.
Bij welke aandoeningen kan acupunctuur worden toegepast?
Acupunctuur kan eigenlijk bij alle denkbare aandoeningen worden toegepast, denk hierbij aan:
-Aandoeningen van de spieren, botten en gewrichten zoals: artrose, hernia van rug of nek, HD, elleboogdysplasie, kruisbandleasies en andere problemen van de knie, myofasciale spierpijn, peesproblemen, etc.
-Inwendige ziektes zoals nieraandoeningen, leverproblemen, chronische pancreatitis
-Maag-darmproblemen zoals darmontsteking, maagzweer, terugkerende koliek, diarree, braken
- Huidaandoeningen, bv allergie, demodex, infecties, voedselallergie
-Hartproblemen bv cardiomyopathie, mitralisklepinsufficientie
-Luchtwegproblemen, zoals asthma, chronische niesziekte, bijholteonsteking (sinusitis), dampigheid, verminderd uithoudinsvermogen door longproblemen
-Urinewegprobelemen zoals blaasonsteking, blaasgruis, stenen, in huis plassen door stress
-Hormonale aandoeningen zoals Ziekte van Cushing, insuline resistentie, schildklieraandoeningen, suikerziekte
-Neurologsiche problemen zoals verlamming, zwakte van de achterhand, epilepsie
-Voorplantingsprobleme zoals overmatige hengstigheid, verminderde vruchtbaarheid
-Kanker, meestal is de kanker niet te genezen, maar de kwailiteit van leven kan wel verbeterd worden.
-Gedragsproblemen, sommige gedragsproblemen zoals angst en agressie kunnen baat hebben bij acupunctuur
-Voor, tijdens en na een operatie om de pijn te verminderen, de genezing te bevoorderen en de bijwerkingen van de narcose te verminderen
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Allereerst worden er veel vragen gesteld over de aard van de klachten, het karakter van het dier en dingen zoals eetlust, drinken, ontlasting, urine (de anamnese). Daarna zal de dierenarts de tong en pols onderzoeken (dit is een belangrijk deel van de traditionele chinese geneeskunst). Ook wordt er gekeken naar temperatuursverschillen, pijnlijkheid, verminderde bewegingsmogelijkheid (range of motion), zwellingen, asymmetrie en naar specieke pijnpunten. Bepaalde acupunctuurpunten zeggen iets over de toestand van de organen, of dat er ergens in het lichaam iets aan de hand is, bv een kreupelheid in de hoef. Dit wordt gecombineerd met het westerse algemeen lichamelijk onderzoek indien nodig, bv naar het hart luisteren. Soms kan het nodig zijn aanvullend onderzoek te doen zoals bloed of urine onderzoek of rontgen-foto's. Ook kan er worden geadviseerd worden om een operatie te laten doen. Dit aanvullend onderzoek en eventuele operaties gebeuren zoveel mogelijk door mij zelf in mijn praktijk in Den Bommel. Is dit niet mogelijk zal ik u doorsturen naar een dierenarts in de buurt.
Na dit alles zal er een chinese patroon diagnose gesteld worden en evt. ook een westerse diagnose. Hierna zal de behandeling plaats vinden dmv van acupunctuur. Dit kan zijn met naalden, met laser, met electro-acupunctuur, en/of massage. Dit zal ongeveer 15 minuten duren, het totale consult zal al snel een uur duren (tot 1 1/2 uur). Na de behandeling kan ik nog advies geven over voeding, kruiden, voedingssupplementen en homeopatische medicijnen, dit ter ondersteuning van de behandeling.
Het beste is de behandeling na 1 week te herhalen en afhankelijk van de aandoeing en het effect van de behandeling kan een vervolgtraject worden opgesteld. Bij chronische aandoeningen kan het nodig zijn regelmatig op controle te komen, bv eens in de 3 maanden, ter onderhoud.