top of page

Euthanasie

Wanneer laat je een dier inslapen

 

Bij ziektes die niet of onvoldoende te behandelen valt en uitzichtloos lijden tot gevolg heeft of om dieren, waarbij het sterfproces al is ingezet, een mogelijk dagenlange lijdensweg te besparen. Euthanasie wordt alleen uitgevoerd als de diereigenaar en de dierenarts hier overeenstemming over hebben.

 

Thuis inslapen

 

Bijna alle huisdiereigenaren geven er de voorkeur aan om, als het moment daar is, hun huisdier thuis in te laten slapen. Rustig, waardig en in de eigen omgeving. Met u samen of omringd door vrienden, familie en medehuisdieren. In stilte of met muziek op de achtergrond. Bij u op schoot of op het lievelingsplekje in de tuin, u kunt de omstandigheden precies zo inrichten als u wenst. Want het gaat om u en uw huisdier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat doet de dierenarts

 

Uw huisdier krijgt eerst een injectie met een narcosemiddel. Deze injectie wordt meestal in de rug- of bilspier gegeven, bij katten in de buik. Door het gebruik van een kleine injectienaald en het voorzichtig toedienen van de injectie merken de meeste dieren hier nauwelijks iets van. Uw huisdier valt nu langzaam in slaap en zal binnen enkele minuten onder narcose zijn. Dat betekent dat uw huisdier niets meer merkt en geen pijn meer heeft. Het narcosemiddel dat de Dierenarts aan Huis Service gebruikt heeft als voordeel dat uw huisdier niet misselijk wordt en dus niet hoeft te braken voordat het in slaap valt.

 

Dan volgt de 2e injectie (soms is het dier al zo slecht dat het van de 1e injectie al overlijd). Er wordt een klein stukje vacht van een voorpoot weggeschoren, omdat deze injectie in een bloedvat moet worden toegediend. Uw huisdier is onder narcose en merkt hier niets van. Bijna direct na het toedienen van de 2e injectie slaapt uw huisdier in. Dit geldt alleen voor honden. Bij katten en knaagdieren wordt de 2e injectie in het hart of de nier gespoten, omdat uw dier al hersendood is op het moment dat de 2e injectie wordt gegeven merkt het hier helemaal niets meer van. Soms is deze methode bij honden ook noodzakelijk als door bv zeer lage bloeddruk het onmogelijk is om een bloedvat aan te prikken. 

Nadat de 2e injectie is gegeven zal de dierenarts onderzoeken of uw dier overleden is door te luisteren naar het hart en de oogreflex te controleren. Als het hart gestopt is, is het dier overleden, soms kan het dier daarna toch nog 1 of enkele keren adem halen en/of spiertrekkingen hebben. Dit zijn onwillekeurige bewegingen en betekenen niet dat het dier weer tot leven komt.

 

Wat gebeurt er met mijn huisdier na de euthanasie

 

Gemeentelijke destructie

 

Uw huisdier blijft bij u in huis tot het, binnen enkele uren, wordt opgehaald door de Dierenambulance. De Dierenambulance brengt het lichaam van uw huisdier dan naar de gemeentelijke destructie, waar het samen met andere overleden dieren door de gemeente wordt verwerkt.

Ook kan u uw dier op laten halen door het crematorium, of daar zelf brengen. De dierenarts heeft hierover informatie


dierenartsdenbommel.nl   dierenarts-holistisch.nl   dierenartskomtaanhuis.nl    acupunctuur-voordieren.nl

holistisch,dierenarts,den bommel,dierenartsenpraktijk,goeree overflakkee,acupunctuur,dierenarts aan huis,dierenkliniek,dierenartsenpraktijkoudetonge,dierenkliniekgo,goededierenarts,dierenartspraktijk,dryneedling,  Achthuizen,Den Bommel,Dirksland,Goedereede,Herkingen,Melissant,Middelharnis,Nieuwe-Tonge,Ooltgensplaat,Ouddorp,Oude-Tonge,Sommelsdijk,Stad aan 't Haringvliet,Stellendam,Willemstad,Heijningen,klundert
bottom of page