Praktijk voor diergeneeskunde van gezelschapsdieren.
Tevens holistisch dierenarts voor gezelschapsdieren en paarden
Den Bommel
Goeree Overflakkee
Ik werk op afspraak
Dierenarts thuisservice
Wat is spoed?
Zodra uw huisdier zich anders gaat gedragen, weet u dat er iets niet orde is. Maar hoe ernstig is de situatie?
Uw huisdier kan u niet vertellen wat er aan de hand is of waar hij pijn heeft
Moet u direct met uw huisdier naar een dierenarts, of kan het nog even wachten? Die keuze is niet altijd eenvoudig en soms ook voor een dierenarts moeilijk in te schatten.
Om u een inzicht te geven van de meest voorkomende spoedeisende gevallen hebben we voor u een overzicht gemaakt.
Omdat deze spoedlijst nooit helemaal volledig kan zijn adviseren wij u om bij twijfel altijd telefonisch contact op te nemen.
Er zijn verschillende gevallen van spoed. De acute (direct komen) spoedgevallen en de (niet directe, kan nog maximaal een dag wachten) spoed.
Hieronder vindt u een lijst van veel voorkomende aandoeningen waarbij (direct) handelen vereist is om een dodelijke afloop of ernstige complicaties te voorkomen.
-
Sneller dikker wordende buik: De hond probeert te braken, maar er komt niets uit. De buik begint achter de ribboog (meestal aan de linkerzijde) sneller dik te worden. Dit kan een maagverdraaiing zijn. Dit komt vooral voor bij grote honden met een diepe borstkas (bv. Dobermann, Rottweiler, Dog, Bouvier). Hierbij is grote spoed geboden, als een maagverdraaiing niet snel wordt opgeheven dan heeft dit vrijwel altijd een dodelijke afloop.
-
Niet kunnen plassen bij katers en reuen: De kat probeert te persen op de blaas zonder resultaat. Door een verstopping in de penispunt kan de kater niet meer plassen. Bij te late behandeling is er kans op dood of blijvend nierfalen.
-
Ernstige problemen met ademhalen: de ademhaling gaat met veel geluid gepaard, het dier krijgt een blauwe tong of snakt naar adem. Het dier is in paniek en gaat niet liggen. Het kan ook dat het dier in een “rare” houding gaat liggen met de knieën van het lichaam af en de nek gestrekt. Dit kan ernstig hart- of longfalen zijn.
-
Slagaderlijke bloedingen: Bij een slagaderlijke bloeding komt het bloed met krachtige snelle stoten uit de slagader, deze stoten hebben hetzelfde ritme als de hartslag. Met de vingers en/of verband (theedoek, handdoek oid) kunt u de bloeding zo veel mogelijk dichtduwen. Iedere 15 minuten moet de druk verminderd worden.
-
Benauwdheid:
Ernstige problemen met ademhalen: ademen met open bek en/of met veel geluid, een blauwe tong en snakken naar adem. Het dier is vaak in paniek en durft niet te gaan liggen. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, knellende halsbandjes te verwijderen en de hals te strekken om het ademen te vergemakkelijken totdat u bij de praktijk bent. Dit kan ernstig long- of hartfalen zijn, maar bij een vergiftiging kunnen deze symptomen bijvoorbeeld ook voorkomen. -
Geboorteproblemen: Een kwartier continu persen, zonder dat de geboorte vordert, is spoed geboden. Er kan een kitten pub klem zitten. Ook als er tussen twee jongen 1-2 uren zit, terwijl het dier blijft persen (of door uitputting gestopt is met persen).
-
Voortdurend braken en of diarree: er wordt niets binnengehouden en de conditie van het dier gaat snel achteruit.
-
Diepe wonden: de organen kunnen geraakt zijn (denk hierbij aan het hart, longen maar ook de buikorganen). Ook al is het wondje erg klein, de schade onder de huid kan toch nog aanzienlijk zijn.
-
Grote brandwonden: In eerste instantie is koelen met koud water belangrijk.
-
Vergiftigingen: Een vergiftiging kan vele soms onduidelijke verschijnselen zoals kwijlen, braken, sloomheid, diarree of zenuwverschijnselen als trillen, krampen of omvallen geven. Als u gezien heeft dat uw huisdier een vergif opgegeten of opgelikt heeft, neem dan altijd de verpakking mee of noteer de samenstelling van het gif.Het kan ook zijn dat u niet weet dat uw dier in aanraking is gekomen met een vergif omdat uw dier iets van straat heeft gegeten of bijvoorbeeld een giftige plant.
Overleg altijd wat u het beste kan doen, dat is namelijk per vergiftiging anders -
Acute verlammingen: plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meerdere lichaamsdelen.
-
Voortdurende toevallen: het dier is niet meer aanspreekbaar, de ogen zijn open en de pupillen zijn wijd, de spieren zijn stijf of trillen, het dier speeksel en/of verliest urine. Als een enkele toeval langer duurt dan enkele minuten of als de toevallen te snel op elkaar volgen (clustering) dan moet zo snel mogelijk een dierenarts geraadpleegd worden.
-
Allergische reactie:
Allergische reacties waarbij zwellingen op de kop of over het lijf ontstaan, bijvoorbeeld na een insectenbeet of een gevaarlijke stof. Let op benauwdheid of diarree. -
Aanrijding: ook al lijkt er niets aan de hand, laat uw dier altijd onderzoeken.
-
Oververhitting: dit zien we met name na een verblijf in een (afgesloten) auto in de zon, maar ook bij met name kortneuzige rassen (Bulldoggen, Perzische katten) op een hete dag. Koel het dier zo mogelijk af met water en breng het zo snel mogelijk naar een koele plaats.
-
Onderkoeling: bv na een val in een koude sloot. Probeer het dier zo warm mogelijk te houden met dekens en kruiken.
-
Botbreuken: Als een ledemaat erbij lijkt te hangen, of een rare stand heeft
-
Uitpuilen van een oog
-
Spoed nummer 0681183711
-
Het kan zijn dat wij doorverwijzen naar Spoed- & Verwijskliniek voor dieren Barendrecht 085 - 48 77 090
Binnen 6 uur komen:
-
Huidwonden: Het is aan te raden wonden binnen 6 uur te laten hechten anders is hechten niet meer mogelijk i.v.m. infectiegevaar (bacterien hebben ongeveer 6 uur nodig om te gaan groeien). Als niet bekend is wanneer de wond is ontstaan, dan gaan we er vanuit dat er al een infectie zit.
-
Ingeslikt voorwerp: verschillende verschijnselen. Ook laten komen bij een vermoeden dat een dier iets heeft ingeslikt.
-
Moeilijk ademhalen: Moeite met ademhalen, met of zonder hoesten. Het dier kan in paniek zijn, maar eet en drinkt wel.
-
Spoed nummer 0681183711
-
Het kan zijn dat wij doorverwijzen naar Spoed- & Verwijskliniek voor dieren Barendrecht 085 - 48 77 090
Binnen 6 – 24 uur komen:
-
Niet kunnen ontlasten: Persen op de ontlasting zonder, of met gering resultaat.
-
Braken en / of diarree: Meerdere keren braken en / of diarree, zonder snel conditieverlies.
-
Heftige jeuk: Voortdurend heftig krabben, likken en bijten. Het dier verwondt zichzelf.
-
Toevallen: Het dier is minder aanspreekbaar. Het valt om of heeft de neiging daartoe. De ogen zijn open met wijde pupillen. Stijve of trillende spieren. Eventueel speekselen en urineverlies. Aanval duurt 30 – 90 seconden.
-
Kreupel:
Uw huisdier is (plots) kreupel en belast één van de poten niet. -
Spoed nummer 0681183711
-
Het kan zijn dat wij doorverwijzen naar Spoed- & Verwijskliniek voor dieren Barendrecht 085 - 48 77 090
-
Samenwerking met Spoed en verwijskliniek Barendrecht
Buiten onze openingstijden werken wij samen met Spoed en verwijskliniek Barendrecht: dit is de meest dichtstbijzijnde spoedkliniek waar alle specialiteit en apparatuur te allen tijde beschikbaar is.
Dit is een kliniek die gespecialiseerd is in de opvang van spoedpatiënten. Zij staan ieder uur paraat om u te helpen, en kunnen u dan de beste zorg bieden. Schroom niet om hen te bellen. Zij zijn altijd wakker en kunnen u advies geven. Soms is het nodig dat uw huisdier wordt onderzocht en een behandeling ondergaat. De assistentes van de kliniek zullen u vragen om langs te komen.
U rijdt vanuit het eiland over de A29 Het is vanaf onze praktijk 20-25 minuten rijden. Het adres is Bijdorp-West 12, 2992LC, Barendrecht Mocht het nodig zijn kan uw dier daar worden opgenomen aan een infuus en zelfs worden geopereerd. Er is altijd iemand aanwezig om de zorg voor uw dier te garanderen. Gelukkig is het vaak zo dat uw dier niet in de kliniek hoeft te blijven en dat u weer naar huis kunt. Wij bellen u de eerstvolgende werkdag op om de situatie en de gebeurtenissen te bespreken. Wij krijgen namelijk het patiëntverslag direct doorgestuurd, zodat wij weten welke onderzoeken en behandelingen zijn uitgevoerd, of die nog moeten worden gedaan.
Het telefoonnummer van de Spoed en verwijskliniek Barendrecht 085-4877090. U zult dit nummer ook op ons antwoordapparaat horen.
De voordelen van deze samenwerking op een rij:
•Een kliniek die open is tijdens avond-, nacht- en weekenduren, maar ook tijdens feestdagen.
•Een team dat veel specifieke ervaring heeft in de behandeling van spoedpatiënten
•Een team dat altijd de beschikking heeft over moderne faciliteiten, zoals bloed- en urine analyse, röntgen- en ECG apparatuur, maar ook indien nodig een operatie kan uitvoeren
•Een team dat altijd wakker is en voor u klaar staat
•Een kliniek met een (intensieve zorg-) verpleegafdeling, waar dieren 24 uur per dag, 7 dagen per week verzorgd kunnen worden.
In de Spoed en Verwijskliniek Barendrecht kunt u terecht voor tweedelijns onderzoeken en behandelingen op het gebied van o.a. oogheelkunde, chirurgie, orthopedie, endoscopie, echo(cardio)grafie, medische beeldvorming (direct röntgen en CT), en interne geneeskunde.
De kliniek beschikt over een dag- en nacht bemande opname/intensive care.
•De Spoedkliniek is onderdeel van EVIDENSIA, waardoor er in geval van een specialistisch probleem altijd direct overleg mogelijk is met diergeneeskundig specialisten
Behandeling diersoorten
Cavia's Fretten Honden Katten Kippen / pluimvee Knaagdieren Konijnen Reptielen / amfibieën Vogels
Behandelingen
Endoscopie, Interne Geneeskunde Oogheelkunde Orthopedie
Het een en ander betekent dat u, wanneer uw dier een spoed probleem heeft dat niet kan wachten tot onze openingstijden, u naar Barendrecht moet afreizen.
Echter, u kunt daar binnen 25 minuten zijn en wij zijn ervan overtuigd dat de hoge kwaliteit van diergeneeskundige hulp opweegt tegen de reistijd!