top of page

 

Waarom vaccineren?

 

Een vaccinatie wordt bij ons altijd vooraf gegaan door een algehele gezondheidscontrole.

 

Hierbij wordt de patiënt onderzocht, kunt u vragen stellen, en geven wij adviezen. Wij achten het belang van een jaarlijkse check-up van de gezondheidstoestand van minstens even groot belang als de vaccinatie!! Hierbij kunnen namelijk klachten al in een vroeg stadium geconstateerd en behandeld worden.

 

Omdat oudere dieren vaak meer problemen krijgen willen wij er zelfs naar toe om deze 2x per jaar voor een check-up te laten komen, ook al is de vaccinatie 1x per jaar.

 

Vaccinaties worden gegeven om dieren weerstand te geven tegen bepaalde infectieziekten. Het risico dat goed gevaccineerde dieren lopen om deze infectieziekten op te lopen is kleiner, en als ze het toch krijgen dan zijn de ziekteverschijnselen veel milder en zijn ze er sneller weer vanaf vergeleken met niet gevaccineerde dieren. Verder is vaccinatie ook van belang voor de populatie van honden en katten: hoe meer dieren er gevaccineerd zijn tegen een bepaalde ziekte, des te minder frequent komt die ziekte voor.

 

Het principe van een vaccinatie is dat het afweerapparaat van het dier in contact gebracht wordt met een onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (=vaccin). De volgende keer dat het afweerapparaat hiermee in contact komt is de afweerreactie sneller en sterker, omdat de ziekteverwekker al "bekend" is en dus herkend wordt. Als een dier 2x gevaccineerd wordt tegen de zelfde ziekteverwekker wordt de weerstand nog een flink stuk beter dan na 1 vaccinatie. Het is hierom dat jonge dieren altijd meerdere malen gevaccineerd moeten worden in kort tijd. De herhalingsvaccinatie (Boostervaccinatie) is nodig voor een optimale weerstand.

 

Jonge dieren krijgen via de placenta en na de geboorte via de moedermelk afweerstoffen binnen, de zogenaamde maternale antistoffen. Dit is nodig omdat het afweerapparaat de eerste weken nog niet goed functioneert. Pups en kittens die de eerste 24 uur niet drinken bij de moeder missen deze maternale antistoffen geheel of voor een groot deel, en lopen dan erg veel risico om ziek te worden. Na een week of 6 nemen deze maternale antistoffen geleidelijk af, en gaat het afweerapparaat beter werken. Op dat moment is het zinvol om met vaccinaties te starten. Het is mogelijk deze maternale antistoffen te beplane dmv titereren, zodat het optimale moment van vaccinatie bepaald kan worden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaccinatieschema voor de hond

 

Leeftijd          Vaccin
 
6 weken        Hondeziekte, Parvo (puppy-enting)

9 weken         Parvo, Weil, parainfluena en bordetella
 
12 weken       Hondeziekte, Parvo, Weil, Hepatitis, en evt. rabiës
 
1 jaar              Hondeziekte, Parvo, Weil, Hepatitis, parainfluenza, bordetella, en evt. rabiës
 
2 jaar              Weil, parainfluenza, evt. met Bordetella, en evt. rabiës
 
3 jaar              Weil, parainfluenza, evt. met Bordetella, en evt. rabiës
 
4 jaar              Hondeziekte, Parvo, Weil, Hepatitis, parainfluenza, bordetella, en evt. rabiës

 

 

Opmerkingen betreffende het vaccinatieschema:

 

Als een pup bij ons komt en het bovenstaand schema is niet doorlopen, dan passen wij het verdere vaccinatieschema voor deze pup dusdanig aan dat zo snel als mogelijk een optimale weerstand verkregen wordt.

 

Met 9 weken kan de pup een kennelhoestvaccin (parainfluenza en bordetella) erbij krijgen, omdat pups een risicogroep vormen: ze hebben minder weerstand dan volwassen honden, en kunnen op bijvoorbeeld een puppycursus of door contact met andere honden elders gemakkelijk een kennelhoestinfectie oplopen. De meeste hondenscholen stellen een kennelhoestvaccinatie verplicht.

 

Voor de socialisatie van uw pup is het ook absoluut ongewenst om uw pup te isoleren van andere honden, dus goede bescherming is gewenst. Met 12 weken geven wij de "grote cocktailvaccinatie"(hondeziekte, parvo, weil, hepatitis), zonder kennelhoestvaccin, want die is een jaar geldig.

 

Met 1 jaar geven wij de "grote cocktailvaccinatie" plus eventueel kennelhoest, omdat de jonge hond nog in de risicogroep zit voor kennelhoestinfecties.

 

Op de leeftijd van 2 jaar en 3 jaar kunnen we volstaan met de "kleine cocktail"(weil, parainfluenza), waarbij er nog de optie bestaat om ook tegen bordetella te vaccineren. Bordetella zit in het neussprayvaccin tegen kennelhoest, en is verplicht als de hond in pension gaat, maar is eigenlijk bij elke hond verstandig om te blijven geven. Kennelhoestinfecties komen immers ook buiten het pension voor.

 

Met 4 jaar moet weer de grote cocktail gegeven worden. Deze hoeft niet elk jaar omdat de componenten hondeziekte, parvo en hepatitis 3jaar bescherming bieden. De componenten Weil, parainfluenza en bordetella geven maar een jaar goede bescherming, daarom blijft jaarlijkse vaccinatie nodig. Met 4 jaar(en verder) is bordetella weer optioneel (zie bij 2/3 jaar).

 

Op de leeftijd van 5 en 6 jaar kan weer worden volstaan met de "kleine cocktail", met 7 jaar weer de "grote cocktail", enz. enz.

 

Rabiës is het hondsdolheidsvaccin dat verplicht is als u met uw hond de grens overgaat. Deze kan op ieder moment vanaf de leeftijd van 3 maanden gegeven worden, evt. in combinatie met andere vaccins. Het vaccin hoeft net als de "grote cocktail" slechts eens in de 3 jaar gegeven te worden. Indien uw hond dit vaccin voor het eerst krijgt dan moet dit tenminste 3 weken VOORDAT u met de hond de grens overgaat. Bij een tijdige herhalingsvaccinatie geldt die termijn van 3 weken niet.

 

Het zogenaamde alternerende vaccinatieschema dat zo ontstaat is erop gericht om uw hond of kat wel een goede bescherming te bieden, maar om een overmatig en dus ook overbodig gebruik van vaccins te voorkomen.  Dit noemen wij "vaccineren op maat".

Tevens is het mogelijk om uw hond te laten "titeren", er wordt dan een klein beetje bloed afgenomen en daarmee wordt de hoeveelheid antistoffen die de hond op dat moment heeft bepaald mbv een test, de vacci-check. De antistoffen voor hondenziekte, parvo en leverziekte worden bepaald, mochten die nog voldoende zijn, dan hoeft uw dier voor deze ziekten niet gevaccineerd te worden. Mochten de antitsoffen voor 1 of meerdere ziekten niet voldoende zijn, dan kan uw hond hiervoor alsnog gevaccineerd worden. Ook kan er bv gekeken worden of uw pup op een leeftijd van bv 16 weken voldoende antistoffen heeft aangemaakt met de puppy-entingen, het kan namelijk zo zijn dat uw pup niet voldoende antistoffen aanmaakt na de entingen, de zogenaamde non-responder. 

Voor de ziekte van Weil wordt niet getest, dit vaccin werkt echt maar maximaal een jaar, dus dat heeft geen zin. Het is natuurlijk aan u zelf of u wel of geen enting voor de ziekte van Weil wilt. 

De titer test is ook mogelijk voor katten en paarden.

Grote voordeel van titeren is, dat er geen overbodige vaccinaties gegeven worden, en 

u toch gerust kan zijn dat uw dier goed beschermd is tegen besmettelijke ziektes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaccinatieschema voor de kat


Leeftijd               Vaccin
 
9 weken             kattenziekte, calici- en herpesvirus, evt. bordetella
 
12 weken           kattenziekte, calici- en herpesvirus, evt. rabiës, evt. bordetella
 
1 jaar                  kattenziekte, calici- en herpesvirus, evt. rabiës, evt. bordetella
 
2 jaar                  calici- en herpesvirus, evt. rabiës, evt. bordetella
 
3 jaar                  calici- en herpesvirus, evt. rabiës, evt. bordetella
 
4 jaar                  kattenziekte, calici- en herpesvirus, evt. rabiës, evt. bordetella

 

 

Opmerkingen betreffende het vaccinatieschema:

 

Kattenziekte is een parvo virus, calici- en herpesvirus zijn beide niesziektevirussen.  De enting kattenziekte+calici+herpesvirus noemen we ook wel de "grote cocktail" voor de kat.

 

Met 9 en 12 weken geven we de vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte, dus de grote cocktail. Als optie kan extra bordetella gevaccineerd worden, een vaccin dat extra bescherming biedt tegen niesziekte. Dit is zeker aan te raden als de kat naar pension gaat. NB: bordetella moet 2 weken voor of na andere vaccinaties gegeven worden, maar niet tegelijkertijd!

 

Vanaf 3 maanden kan ook rabiës ofwel hondsdolheid gevaccineerd worden, wat verplicht is als de kat de grens over moet. Dit vaccin hoeft slechts eens in de 3 jaar gegeven te worden. Het moet tenminste 3 weken VOORDAT de kat de grens overgaat gegeven worden.

 

Met 1 jaar geven we weer de "grote cocktail", bordetella en rabiës zijn optioneel (ook volgende jaren!!)

 

Met 2 en 3 jaar geven we de "kleine cocktail": calici- en herpesvirus, dus alleen de niesziektecomponent. Dit kan omdat de kattenziektecomponent 3 jaar werkzaam blijft, en de niesziektecomponent slechts 1 jaar. Jaarlijkse vaccinatie blijft dus nodig.

 

Met 4 jaar geven we weer de "grote cocktail", met 5 en 6 jaar de kleine, met 7 weer de grote, enz. enz.

 

Ook bij de kat ontstaat zo een alternerend vaccinatieschema, omdat we niet onnodig veel vaccincomponenten willen geven maar wel een goede weerstand willen waarborgen. 

 

Ook bij de kat vaccineren we dus op maat.

Andere vaccinaties die bij de kat zijn de FIP-enting (tegen besmettelijke buikvliesontsteking) en de FeLV-enting (tegen katten leukemie). Deze vaccins worden weinig gebruikt, en zijn ook alleen in bijzondere gevallen nuttig.

 

 

Voor veel mensen is vaccineren een extra kostenpost. Toch willen zij ook het allerbeste voor hun huisdier! Daarom kunt u bij ons terecht tegen een voordelig tarief.

 

In het algemeen zal uw hond jaarlijks tegen de ziekte van Weil (en evt. kennelhoest) en uw kat tegen niesziekte gevaccineerd moeten worden.

 

Ook adviseren we konijnen jaarlijks te vaccineren tegen Myxomatose en VHD (het is ook mogelijk om uw konijn te laten vaccineren tegen de nieuwe variant, VHD 2). 

 

Tijdens het vaccinatieconsult zullen wij, zonder extra kosten, uw dier een uitgebreide gezondheidscontrole geven, waardoor bepaalde gezondheidsproblemen vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

 


dierenartsdenbommel.nl   dierenarts-holistisch.nl   dierenartskomtaanhuis.nl    acupunctuur-voordieren.nl

holistisch,dierenarts,den bommel,dierenartsenpraktijk,goeree overflakkee,acupunctuur,dierenarts aan huis,dierenkliniek,dierenartsenpraktijkoudetonge,dierenkliniekgo,goededierenarts,dierenartspraktijk,dryneedling,  Achthuizen,Den Bommel,Dirksland,Goedereede,Herkingen,Melissant,Middelharnis,Nieuwe-Tonge,Ooltgensplaat,Ouddorp,Oude-Tonge,Sommelsdijk,Stad aan 't Haringvliet,Stellendam,Willemstad,Heijningen,klundert
  holistisch,dierenarts,holistischdierenarts,acupunctuur,dierenartsaanhuis,dierenkliniek,dierenartsenpraktijkoudetonge,goededierenarts,dierenartspraktijk,dryneedling
bottom of page