Je hond is per ongeluk gedekt
Je hond per ongeluk gedekt
Een loops teefje is erg interessant voor de reuen uit de buurt, waardoor het kan gebeuren dat ze per ongeluk gedekt wordt als je even niet oplet. Mocht dit gebeurd zijn en het is absoluut niet de bedoeling, dan kan de dierenarts een zwangerschap voorkomen of afbreken door middel van injecties.
Je hond is per ongeluk gedekt, wat nu?
Als een nestje absoluut ongewenst is kun je direct contact opnemen met je dierenarts, om je hond binnen enkele dagen na de dekking injecties te laten geven. In een vroeg stadium worden de eventueel aanwezige vruchtjes ongemerkt door het lichaam opgenomen.
Is een eventueel nestje toch welkom? Dan kun je ervoor kiezen om af te wachten. Vanaf 28 dagen na de dekking kan de dierenarts met lichamelijk onderzoek en het maken van een echo vaststellen of je hond wel of niet drachtig is geworden.
Injecties om een dracht te voorkomen of af te breken
Er zijn verschillende medicijnen die de dierenarts per injectie kan toedienen om een zwangerschap te voorkomen of af te breken als je hond ongewenst is gedekt.
Het middel van eerste keuze bevat de werkzame stof aglépristone. De dierenarts kan dit middel tot dag 45 na dekking geven. Hoe eerder hoe beter, dan zijn eventuele vruchtjes nog erg klein en neemt het lichaam deze op zonder dat de hond er iets van merkt. Er wordt twee keer een injectie gegeven, met 24 uur ertussen. Aglépristone is geen hormoon, maar een stof die voorkomt dat het zwangerschapshormoon progesteron zijn effect uitoefent. Daardoor kan er geen dracht ontstaan of voortbestaan.
Voordat aglépristone op de markt kwam werden voor dit doeleinde hoge doseringen oestrogenen toegediend op dag 3 en 5 na de dekking. Oestrogeen is wel een hormoon; gebruik hiervan wordt afgeraden vanwege de kans op bijwerkingen.
Hoe gaat het verder na de injecties?
Na de injecties kan je hond kan eerder loops worden dan verwacht. Rond de plaats waar de injecties zijn gegeven kan de huid soms geïrriteerd raken. Heel soms werken de injecties niet volledig, zodat er één of meerdere vruchtjes blijven zitten. Als je zeker wil weten of de injecties hun werk goed hebben gedaan kan je dierenarts ongeveer 28 dagen na de dekking een echo maken om te controleren of de baarmoeder leeg is. Zo niet, dan kunnen de injecties herhaald worden.
Het voorkomen van een ongewenste dekking
Is een nestje pups in de toekomst definitief ongewenst? Dan is het verstandig om je hond 2 tot 3 maanden na de loopsheid (of dracht) te laten castreren. Hierdoor heeft ze ook minder kans op andere problemen die samenhangen met de vrouwelijke hormonen, zoals baarmoederontsteking en melkkliertumoren.