top of page

Honden die bang zijn voor onweer


Angst voor onweer bij honden

Veel honden zijn doodsbang voor storm, onweer, bliksem en donderslagen. Sommigen kruipen dan onder een tafel of in een hoekje, anderen janken of blaffen eindeloos, soms kunnen ze zelfs agressief gedrag tonen of urineren. Men weet niet precies waarom honden zo gevoelig zijn voor storm, maar één ding is zeker: het gehoor van honden is tien keer scherper dan dat van een mens waardoor geluiden zoals donderslagen zeer traumatiserend kunnen zijn. Door hun scherpe zintuigen horen ze al veel eerder een storm aankomen, voelen ze al ruime tijd van tevoren de luchtdruk veranderen en ruiken ze als het ware de opkomende buien. Al deze signalen maken hen onrustig en onvoorspelbaar in hun gedrag.

Wat te doen?

Belangrijke punten:

Het is zeker AF te RADEN uw angstige hond te straffen. Zijn angst zal hierdoor alleen maar toenemen. Evenmin is troosten en knuffelen GEEN oplossing want uw hond zal zijn angstig gedrag als aantrekkelijk ervaren door het belonend effect van troosten waardoor het probleem juist verergert.

Er zijn echter meerdere methodes om uw hond te kalmeren:

Belangrijk is dat u zelf rustig en in de buurt van uw viervoeter blijft zodat u hem goed in de gaten kunt houden. Probeer hem af te leiden met spelletjes en beloon hem voor rustig gedrag. Zorg vooral voor een rustig plek waar uw hond zich veilig voelt en minder bloot gesteld is aan hard lawaai. Denk aan een afgesloten ruimte zoals een badkamer of een met dekens afgedekte bench waarin hij zich kan terugtrekken.

Een andere methode, de zogenaamde desensitisatie, houdt in dat u uw hond blootstelt aan lage hoeveelheden geluid en die geleidelijk opvoert zodat hij er aan gewend raakt. U kunt bijvoorbeeld een paar minuten een YouTube film draaien over onweer en die elke dag een tikje harder zetten totdat uw hond er niet meer op reageert. Blijf hem afleiden tijdens het afspelen van het geluid door met hem te spelen en blijf hem belonen zodra hij zich rustiger gedraagt. Probeer dit proces niet te forceren als u merkt dat uw hond bang blijft. Wees geduldig en doe een nieuwe poging enige tijd later.

Hieronder kunt u 3 onweersgeluiden vinden voor gratis download:

Counterconditionering is een ander alternatief: door uw hond te belonen als hij rustig blijft zitten, ook al raast de storm buiten, leert hij lawaai te associëren met beloning en beschouwt hij storm als niet meer bedreigend.

U kunt ook een vest met een constante druk proberen, het « Thundershirt » bij voorbeeld. De druk zorgt ervoor dat kalmerende hormonen (zoals endorphin) vrijkomen. (hetzelfde principe als het inbakeren bij baby’s).

Echter, bij sommige honden waaronder veel herders, beagles en border collies helpen deze methodes niet of

nauwelijks. Hun angst is zo groot dat zij met geen mogelijkheid te kalmeren zijn. Verstandig is dan uw dierenarts te raadplegen voor het toedienen van geschikte kalmeer middelen.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page