top of page

Kitten aanschaffen


In het voorjaar worden weer veel kittens geboren die allemaal op zoek zijn naar een nieuw huis.

Bent u op zoek naar een kitten? Lees hier onze tips over waar u op moet letten.

Is de geboortedatum bekend

Afhankelijk van de situatie kan een kitten het best ‘gespeend’ worden rond de leeftijd van 12 weken. Veel vaker zien we dat een kitten al op 8 weken het nest verlaat. Eerder dan 6 weken leeftijd is af te raden, tenzij de moeder al overleden is, of om een andere reden niet in staat is om voor haar kittens te zorgen. Indien mogelijk , heeft het dan de voorkeur als de kittens met een nestgenootje geplaatst kunnen worden.

Socialisatie

Is het kitten opgegroeid in een huis of gezin waar het al sociale interacties heeft gehad? Een kitten dat opgroeit met voldoende sociale interactie met dier en mens heeft grote kans op te groeien als een gezonde huiskat met een evenwichtig karakter. Als een kitten in de eerste weken van zijn leven zijn moeder en broertjes en zusjes heeft moeten missen, dan is de kans groot dat hij als volwassen kat gedragsproblemen gaat vertonen. Een ‘weeskitten’ kan zeker uitgroeien tot een gezonde kat, maar het verdient de voorkeur om zo’n kitten al vroeg te plaatsen in een huis waar zich al een ander kitten of volwassen kat bevindt.

Ontworming

Een kitten krijgt van de moeder al wormen mee en dus is het belangrijk om de kat regelmatig te ontwormen. Vanaf 500 gram lichaamsgewicht kan een kitten ontwormd worden. Meestal zo rond de 4-5 weken leeftijd. Vraag ernaar bij de fokker of bij het adres waar u het kitten ophaalt.

Vaccinatie

Om te voorkomen dat het kitten besmet wordt met bekende kattenvirussen verdient het aanbeveling om het kitten de laten vaccineren op de leeftijd van 9 weken en op 12 weken.

Haalt u een kitten op dat ouder is dan 12 weken? Vraag dan naar de vaccinaties.

Ontvlooien

Vanaf 9 weken leeftijd zijn alle vlooiendruppels veilig te gebruiken bij kittens. Is het kitten nog niet ontvlooid? Controleer de vacht dan bij thuiskomst met behulp van een vlooienkam.

Wat kost een kitten

Er bestaan geen vaste prijzen voor kittens. De prijs wordt bepaald door de eigenaar of fokker. De eigenaar of fokker heeft kosten gemaakt aan dekgeld ( als het gaat om een raskat),voeding en verzorging.

Wellicht zijn er al dierenarts kosten gemaakt ,en is het kitten al gevaccineerd, gechipt, ontwormd en ontvlooid. Als dit laatste het geval is, heeft de kitten vaak ook een vaccinatieboekje of dierenpaspoort.

Wilt u graag een kitten

U kunt ook eens kijken bij het dierenasiel bij u in de buurt.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page