Vlooien en tekenbestrijding bij honden en katten


Nu de zomer weer dichterbij komt, verschijnen er ook weer meer insecten. Het bestrijden van vlooien en teken is daardoor elk jaar in het voorjaar weer een veelbesproken thema. Er zijn hier altijd veel vragen over. Middels dit artikel hoop ik u op weg te helpen met handige informatie omtrent de bestrijding van vlooien en teken.

Welke middelen werken wel / niet voor vlooien- en tekenbestrijding?

Ctenocephalides felis (oftewel een flo)

Bij middelen voor vlooien- en tekenbestrijding staat altijd de werkzame stof vermeldt. De stof fipronil werkt naar onze ervaring vrijwel niet. Alle middelen die hier op vertrouwen voor de bestrijding van vlooien en teken zijn daardoor niet erg effectief. Naar onze ervaring doodt fipronil de volwassen vlooien niet altijd. Fipronil biedt wel enigszins bescherming, maar sluit een besmetting met een vlooienplaag met zekerheid niet volledig uit. Enkele bekende middelen met fipronil zijn Frontline en Exil.

Middelen die naar onze ervaring goed werken zijn Bolfo, Advantage en Advantix. Let er bij laatstgenoemde wel op, dat dit middel gevaarlijk is voor katten. Katten zijn overgevoelig voor de werkzame stof in Advantix en kunnen hier zelfs aan dood gaan. Als u katten en honden heeft, raden wij aan geen Advantix te gebruiken, maar enkel Advantage. Die is ongevaarlijk voor katten. Als u helemaal geen katten heeft en uw hond ook niet kort na het aanbrengen van het pipet in aanraking komt met katten, is Advantix een betere keuze.

Een ander erg goed middel is Seresto. Dit zijn vlooien- en tekenbanden. Een Seresto band bestrijd de vlooien- en teken op uw kat of hond gedurende een langere termijn erg effectief. Het enige nadeel bij dit soort banden is, dat uw hond en /of kat altijd met een band om moet lopen.

Kussens voor vlooien- en tekenbestrijding

Tegenwoordig is ook een prachtig nieuw product op de markt genaamd ‘Bodyguard‘. Dit zijn kussens die voor een lange tijd vlooien en teken bestrijden. De kussens werken erg goed. Het enige om rekening mee te houden is, dat ze werken op basis van dezelfde werkzame stof als Advantix. Dat betekend dat katten overgevoelig zijn voor de werkzame stof in de kussens. In een huis waar ook katten komen of wonen is een Bodyguard kussen absoluut geen optie.

Vlooien- en tekenbestrijding pipetten zelf doseren

Als u in uw huis meerdere katten en / of honden heeft, is het aan te raden de pipetten zelf te doseren. De voordelen hiervan zijn als volgt.

U geeft zeker weten de exact juiste dosering. Een pipet is vaak een vrij ruime indicatie. Bijvoorbeeld een pipet van 10KG – 25KG bevat eigenlijk genoeg werkzame stof voor een hond van 25KG. Dus als u dit pipet geeft aan een hond van 12,5KG krijgt de hond 2x meer van de werkzame stof op ze huis dan nodig. Met de exact juiste dosering voorkomt u bijwerkingen en verzekert u zichzelf van een goede werking.

Het is een kostenbesparing. Een pipet voor honden tot 40KG bevat genoeg werkzame stof om ’40KG huisdier’ te behandelen. Een pipet voor honden tot 40KG kost over het algemeen maar iets meer, als een pipet tot 10KG. Terwijl er 4x zoveel in zit.

Als u het zelf wilt doseren, kan dit op de volgende wijze. Gebruik een injectienaald om de juiste dosering uit het pipet te halen. Haal de naald van de injectiespuit af. U kunt nu de spuit op dezelfde manier gebruiken om de stof aan te brengen als hoe u normaal een pipet gebruikt.

Bij het zelf doseren van vlooien- en tekenbestrijding pipetten dient u wel een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. U werkt met gif, dus draag rubber handschoenen. Let er op, dat het middel wat u gebruikt wel geschikt is voor alle dieren waar u het op gebruikt. U kunt bijvoorbeeld voor meerdere katten prima een pipet Advantage voor honden tot 40KG voor gebruiken. Echter Advantix gaan uw katten aan dood. Als u zelf gaat doseren, lees dan altijd grondig de bijsluiter. Daar staat precies in wat voor dosering u moet geven en ook eventuele risico’s. Neem bij enig twijfel of u het wel goed doet altijd contact op met ons of liever zelfs de fabrikant van het middel.

Gevaarlijke middelen voor vlooien- en tekenbestrijding

Ondanks dat we in Nederland vrij strenge wetgeving hebben voor het toelaten van medicijnen op de markt, zijn er toch ook middelen die bekend staan als gevaarlijk.

Op social media komen veelal waarschuwingen langs voor Bravecto tabletten. Het is moeilijk na te gaan of de claims waar zijn. Er zijn ook een hoop tegengeluiden voor de claim dat honden en katten dood kunnen gaan aan Bravecto. Echter gezien het hardnekkige gerucht, is vermijden allicht verstandig. Dan weet u zeker dat u geen risico neemt. Dit middel is uitsluitend bij de dierenarts te verkrijgen.

Als alternatief op de synthetische bestrijdingsmiddelen komt vaak de naam Wondercide opduiken. Omdat dit een biologisch middel is en geen synthetisch, is de opvatting dat het beter is en ongevaarlijk. Deze claim lijkt erg onterecht. Met name voor katten lijkt dit middel zelfs erg gevaarlijk. De beoordelingen op Amazon zijn hier in elk geval een duidelijke waarschuwing in.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten