Mijn dier eet niet, moet ik naar de dierenarts


Soms is het lastig om een inschatting te maken wanneer nog even aangekeken kan worden of wanneer toch aan de bel moet worden getrokken.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld bij katten en konijnen op het eetgedrag letten.

Niet eten

Bij katten is het zo dat, als ze drie dagen niets eten, ze last kunnen krijgen van leververvetting. Ook al kan de oorzaak van het niet eten iets onschuldigs zijn (zoals bijvoorbeeld een griepje), de gevolgen van de leververvetting kunnen heel ernstig zijn. Het is dus belangrijk dat we een kat snel weer aan het eten krijgen. Wij adviseren om uw kat in ieder geval te laten zien als hij of zij 24 uur niet gegeten heeft.

Dit is heel anders als bij de hond, deze kunnen over het algemeen veel langer zonder eten zonder enige problemen.

Afvallen

Afvallen zonder verder een zieke indruk te maken is een reden om de kat te laten nakijken. Indien een kat ouder wordt is het niet vanzelfsprekend dat een kat ook magerder wordt. Indien je je kat ziet afvallen is heel verstandig om deze te laten controleren, vaak ligt er namelijk wel een ziekte aan ten grondslag. We kunnen uw dier helpen om verder afvallen te voorkomen en ervoor te zorgen dat deze een gezond gewicht behoudt. Indien u twijfelt of u wel of niet moet komen bel dan even voor overleg.

Konijnen

Bij konijnen is het zelfs zo dat als ze 24 uur geheel stoppen met eten kunnen te komen overlijden. Dit komt omdat bij konijnen het maagdarm kanaal continu bezig moet zijn. Indien een konijn dus echt een dag niet eet is dit spoed! Hier kunnen heel veel verschillende oorzaken voor zijn. Bij twijfel kunt u ons altijd bellen voor overleg.

Om problemen te voorkomen is het juiste voer geven erg belangrijk. Dit betekent onbeperkt hooi en het liefst een afgewogen hoeveelheid biks voor het gewicht van het konijn. Bij teveel biks kunnen ze minder hooi gaan eten waardoor ze hun blindedarmkeutels niet meer opeten. Dit kan een oorzaak zijn van het stil komen te liggen van het maagdarm kanaal. Indien u meer informatie wil over de juiste voeding bij een konijn neem dan contact met ons op.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten