Het herkennen van pijn bij uw huisdier


Huisdieren piepen niet..

Pijn bij huisdieren is niet altijd makkelijk te herkennen. Dieren laten namelijk minder snel zien dat zij pijn hebben. Bij pijn onderscheiden we acute pijn en chronische pijn. Acute pijn kan komen door bijvoorbeeld een ongeluk, deze pijn is vaak wel te herkennen. Chronische pijn kan ontstaan door bijvoorbeeld gewrichtsziektes of inwendige ziektes. Deze pijn ontwikkelt zich geleidelijk en is daardoor vaak moeilijk of helemaal niet te herkennen.

Zo komt het voor dat een eigenaar wel ziet dat een dier ergens last van heeft, maar het is dan niet duidelijk of het dier ook pijn heeft. Zoals een dier dat op drie poten staat. Als eigenaar weet je dat er iets niet klopt, maar omdat het dier geen pijnklachten, zoals piepen, laat zien weet je als eigenaar niet altijd dat het dier pijn heeft. Maar een dier dat zijn poot niet gebruikt of niet belast heeft hier zeker wel pijn aan.

Hetzelfde geldt voor een dier dat zichzelf niet meer wast (kat) of zich juist op één plek overdadig wast (dit geldt voor alle huisdieren).

Een dier dat pijn heeft kan dit door hele kleine veranderingen in zijn gedrag of houding laten zien. De veranderingen die kunnen optreden bij een dier dat geen pijn laat zien, maar hier wel last van heeft, zijn: niet meer kunnen springen op favoriete plekjes, niet meer zo hoog kunnen springen en plassen buiten de kattenbak. Honden kunnen gaan smakken met de mond, minder speelgedrag vertonen en minder graag naar buiten willen voor het uitlaten.

Ook bij konijnen zijn er een aantal tekenen die wijzen op pijn zoals tanden knarsen, overmatig speeksel aan de mond, gebrek aan poetsgedrag, stilzitten met opgebolde rug en veel liggen. Daarnaast kunnen dieren juist minder of meer gaan slapen, zich gaan verstoppen en niet meer geaaid of geborsteld willen worden.

Het is dus soms erg moeilijk om als eigenaar pijn bij uw dier te herkennen. Wanneer u twijfelt of uw huisdier zich anders gedraagt en u vermoedt dat uw dier pijn heeft, dan kan een bezoek aan dierenarts praktijk Den Bommel vaak veel duidelijkheid geven.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten