top of page

Wilt u een (ras)hond? Kijk eerst eens in het asiel


Jaarlijks belanden duizenden honden in het dierenasiel. Sommigen vinden snel een nieuw baasje, maar andere honden hebben minder geluk. Zij moeten maanden en soms zelfs jaren wachten op een nieuw thuis. Een stagiaire van Dier&Recht onderzocht welk type honden er nu eigenlijk in het asiel zitten.

Meer rashonden in asiel

Bijna 1400 honden uit verschillende dierenasielen in Nederland zijn meegenomen in dit onderzoek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zitten er meer rashonden in het asiel dan naturashonden (niet-rashonden of bastaards). Van de asielhonden is 60% rashond. Onder de rashonden zijn zowel honden met als zonder stamboom. Stafford-achtige hondenrassen (zoals de American Staffordshire Terriër en de Staffordshire Bull Terriër) belanden vaak in het asiel, evenals Herders en Jack Russell Terriërs. Van de overige 40% is circa de helft een kruising met een rashond (bijvoorbeeld een Labrador met iets anders) en slechts 20% een naturashond.

Top 10 Rashonden in het asiel

1. Stafford-achtige honden 2. Herdershonden 3. Jack Russell Terriërs 4. Shih Tzu 5. Husky 6. Rottweiler 7. Chihuahua 8. Maltezer 9. Beagle 10. Amerikaanse Bulldog

Verblijfsduur

Naturashonden zijn populair en verblijven gemiddeld maar 21 dagen in het asiel. Jack Russells vinden in gemiddeld 37 dagen een nieuw baasje, tegenover 41 dagen voor de Herdershond en 64 dagen voor de Stafford-achtige honden.

Staffords

Stafford-achtige honden belanden vaak in het asiel vanwege (ernstige) gedragsproblemen, waaronder dominantieproblemen en agressie richting mens en dier. Toch kunnen het hele leuke huisdieren zijn, maar ze hebben wel een ervaren hondeneigenaar nodig die het dier op de juiste manier kan opvoeden. Daar gaat het helaas vaak mis. Vanwege het vaak negatieve beeld over dit soort stoere hondenrassen, zitten dit soort honden ook nog eens gemiddeld langer in het asiel dan andere type honden. Om deze reden worden Stafford-achtige honden door sommige asielen zelfs niet meer aangenomen.

Leuke honden

Toch is het niet zo dat er enkel probleemhonden in het asiel zitten. Er zijn juist heel veel leuke honden in het asiel te vinden! De redenen dat honden in het asiel belanden zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan een plotseling opkomende allergie van iemand in huis voor de hond of na het overlijden van het baasje. Neem eens een kijkje bij een asiel in de buurt en u zult zien dat de vooroordelen die er zijn, onterecht zijn. Een echte dierenvriend helpt de dieren en haalt zijn dier uit het asiel. En dat gaat boven verwachting vaak goed.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page