Wat te doen en laten bij vuurwerkangst
Wat voor mensen een feestavondje is, kan voor dieren een regelrechte hel zijn. Veel honden en katten ervaren spanning door vuurwerk. Paarden hebben hier vaak wat minder last van zolang ze in een relatief rustig weiland kunnen staan. In dit artikel geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling minder stressvol verloopt. Met stip op 1: begin nú met trainen en ondersteunende middelen en combineer de verschillende tips om tot een goed resultaat te komen.
Bomprooftraining
Dieren die met knallen geconfronteerd worden en hier zenuwachtig van worden, kunnen bevriezen, ontwijken (verstoppen) of vechten (confronteren). Je kunt je dier helpen om te leren met vuurwerk om te gaan. Als je veel begrijpt van de lichaamstaal van je dier, stresssignalen goed weet te herkennen en weet hoe dieren leren, kun je zelf aan de slag met een speciale cd met vuurwerkgeluiden (ook wel vuurwerk-cd genoemd, o.a. op internet te koop voor ongeveer €8).
Naast geluid veroorzaakt vuurwerk ook lichtflitsen en trillingen. Creatieve eigenaren kunnen ook hiermee mee aan de slag. Het is heel belangrijk dat het geluid van de cd in het begin zo zacht staat dat je dier echt nog ontspannen blijft. Daarna moet het heel langzaam worden opgevoerd en moet je je dier veel belonen.
Je moet vroeg (half oktober) beginnen met de training om de schrikreactie op vuurwerk te verminderen. Als je dier extreem reageert en het dit jaar nog niet lukt, begin er dan volgend jaar nog veel vroeger mee en geef jezelf en je dier desnoods een jaar de tijd om te oefenen.
Voor hondeneigenaren worden ook individuele vuurwerktrainingen aangeboden. Het individuele aspect is belangrijk omdat iedere hond in een stressvolle situatie een eigen aanpak verdient en een eigen tempo zal hebben.
Kalmeringsmiddelen
Als extra ondersteuning kunnen er verschillende middelen worden ingezet. Uiteraard is er de keus tussen natuurlijke middelen en medicijnen van de dierenarts. Een berucht middel is Vetranquil (ook in de handel onder de namen Calmivet en Sedalin). Dit medicijn wordt gebruikt als spierverslapper. Er zijn echter aanwijzingen dat het de zintuigelijke waarneming niet verandert, maar juist scherper maakt. Je dier heeft dus net zoveel stress van het vuurwerk, alleen kan het zijn overlevingstactiek om weg te kruipen niet meer toepassen! Een zeer traumatische ervaring en niet zelden zijn dieren na gebruik van dit middel alleen maar angstiger geworden. Als je je dier kalmeringsmedicijnen wilt geven, laat je dan door de dierenarts goed informeren over de mogelijke bijwerkingen.
Gelukkig zijn er ook combinaties van voedingsstoffen en kruiden die helpen te ontspannen, stress te verminderen en je dier ontvankelijker te maken voor leerervaringen zoals de hierboven beschreven ‘bomprooftraining’. Zo’n middel is Rust Compositum. Dit compositum zit vol met natuurlijke rustgevers
Magnesium: werkt ontspannend en ontkrampend op alle weefsels waardoor je dier tot rust kan komen.
Sint-Janskruid: heeft een opwekkende werking en helpt om evenwichtig te blijven in stressvolle situaties.
Meidoorn: zorgt voor het behoud van een normale bloeddruk, ook tijdens stresssituaties.
Hop: heeft een rustgevende en ontspannende werking.
L-tryptofaan: is de voorloper van het bekende serotine en heeft een rustgevende en opbeurende werking.
Ook bij het geven van dit ondersteunende middel is het voor de beste werking belangrijk om eind oktober/begin november al te beginnen. En dit is ook gelijk een voordeel, want de eerste fanatieke knallers steken namelijk vaak al in het najaar de kop op……
Twee weken voor de jaarwisseling kun je daarnaast Relax Compositum geven als extra ondersteuning. Deze kruidentinctuur is geschikt voor snel en kortdurend gebruik.
Vijf…, vier…, drie…, twee…, één….
De tijd is daar, het is oudejaarsdag en er mag vuurwerk worden afgestoken. Houd katten ruim op tijd binnen (al vanaf de ochtend). Zij kunnen namelijk schrikken van het geknal en niet meer naar huis durven. En vergeet vooral het kattenluikje niet dicht te maken als de kat binnen is!
Het is nu simpelweg niet meer veilig voor dieren om zonder toezicht buiten te zijn. Honden moeten echter buiten hun behoefte doen. Probeer je hond op een rustig moment en op een rustige plek uit te laten en zorg voor een stevig, goed passend tuig (geen halsband!) waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Laat je hond zeker niet los, hij kan gaan vluchten en je op zo’n moment niet horen roepen.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een angstig dier in huis? Het is belangrijk dat het in een vertrouwde omgeving is en thuis de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek. Probeer ergens een holletje van te creëren. Laat voor katten tussendeuren in huis open zodat ze naar een rustiger vertrek kunnen en biedt extra schuilplaatsen aan door bijvoorbeeld dozen neer te zetten. Houd gordijnen dicht zodat er wat minder lichtflitsen in huis zijn.
Steunen, niet troosten
Een hond is een roedeldier en om deze reden graag bij de baas. Waarschijnlijk een open deur, maar blijf dus thuis bij je hond. Hiermee ontkrachten wij het vaak ten onrechte aangeraden negeren van de hond. Je hond leeft op dit moment in een zeer stressvolle situatie en is dus niet in staat te leren. Als je hond nu volkomen genegeerd wordt, zal hij blijven hangen in zijn eerste reactie en hier niet doorheen kunnen komen. De nieuwste inzichten laten zien: steunen, niet troosten. Dat betekent dat je een steunpilaar voor je hond mag zijn. Hij mag tegen je aan komen liggen, je mag hem even kroelen, maar ga niet mee in de angst. Niet samen in kommer en kwel gaan zitten; er hoeft niet betutteld te worden, maar houd het juist luchtig. Goede jaarwisseling!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Heb je vragen over deze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.